Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nedir, Nasıl Yapılır?
- Ana Sayfa
- Google Ads
- Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Nedir, Nasıl Yapılır?
Web sitelerinin işlevselliğini artırmak için bazı çalışmalar yapılması zorunludur. Pazarlama stratejileri siteye müşteri çekmenin yanı sıra potansiyel müşterileri alıcı müşteriye çevirebilme açısından da güçlü olmak zorundadır. Web sitesine trafik çekmekle başlayan pazarlama stratejilerinin etkin bir güce dönüşebilmesi sayfaların da mükemmel bir biçimde yapılandırılmasını gerekli kılar.
CRO yani dönüşüm oranı optimizasyonu üzerinde çalışılması gereken konular arasında yer alırken bu sayede pazarlama başarısı artar. Dönüşüm oranlarından kasıt ise yalnızca müşterinin satın alma işlemini gerçekleştirmesi ile sınırlı değildir.
Satın alma işleminden ayrı olarak web sitesine giren kişinin buradaki içerikleri sosyal medya sayfalarında paylaşması da beklenen hedefler arasında olmalıdır. Potansiyel müşterilerin etkileşime geçebilmesi için yapılabilecek işlemler de birden fazla sayıdadır.
Dönüşümün potansiyel müşteriyi hedeflere yönlendirirken ölçülebilir olması da bu noktada önemli hale gelir. Hedef kitlenin harekete geçtiği konusunda etkileşim örneklerinden bazıları şunlar olabilir:
- Çevrimiçi sohbet başlatma,
- İstek listesine öge eklenmesi,
- Satın alma işlemi yapılması,
- E-posta listesine abone olunması,
- Yorum yapma,
- Sosyal medyaya içerik yükleme,
- Anket oluşturma veya ankete dahil olma,
- Satış indirimi kodu elde etme,
- İçerik indirme,
- Satış indirim kodu kullanılması.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Nedir?
Web adresine giriş yapan bir ziyaretçinin site ile etkileşime geçmesi çeşitli yollarla olur. Ziyaretçi bir form doldurabileceği gibi e-posta adresini site ile paylaşarak ya da yorum yaparak da etkileşimi başlatabilir. Satın alma işlemini gerçekleştirmeye hizmet eden bu ara hedefler çoğu zaman kendiliğinden işlevsel hale gelmez. Sitenin müşteriyi bu ara hedeflere yönlendirmesi gerekli olur.
CRO sayesinde web sitesinin ziyaret edilmesi ile ilgili istatistikler elde edilirken web adresinde iyileştirme yapılması da elde edilen verilerle olur. Siteye gelen ziyaretçi istenilen hedefi tamamladıktan sonra marka elçisine dönüşebildiği takdirde site iyileştirmeleri hedefine ulaşmış demektir.
Dönüşüm oranı verileri sayesinde web sitesini ziyaret eden müşterilerden beklenilen ve sitenin iyileştirmesi için gerekli olan ara hedefleri destekleyecek düzenlemeler üzerinde çalışılabilir. Bu sayede de site verimi artırılarak ulaşılmak istenen hedeflerde başarı elde edilebilir.
CRO Neden Yapılır?
E-ticaret ziyaretçilerinin yarıdan fazlası siteyi ziyaret ettikten sonra satış işlemini gerçekleştirmeden sitene ayrılmaktadır. Yapılan araştırmalardan elde edilen bu sonuçlar dikkate alındığında site iyileştirmelerine çeşitli sebeplerle ihtiyaç duyulduğu görülür.
Müşterilerin alışveriş sepetini terk etmesine yol açan sebeplerin doğru anlaşılması gerekir. Temel bilgilerdeki yanlışlıklar, ödeme süreçlerinin karmaşık olması gibi çok sayıda sebep müşterinin alışveriş sepetini terk etmesine neden olabilir. Bu aksaklıkların giderilmesi için de sitenin kullanıcı dostu olarak tasarlanması önem taşır.
CRO sayesinde bu tür aksamalar giderilebileceği gibi tıkanıklıklara yol açan sebepler de doğru olarak tespit edilebilir. Sitenin dönüşüm oranının iyileştirilmesi bu sayede mümkündür. Web siteleri CRO’dan çeşitli biçimlerde yararlanabilir. Ana sayfa, fiyatlandırma sayfası, karşılama sayfaları, blog sayfası bunlar arasında yer alır. CRO üzerinde en fazla etkili olan sayfa ana sayfadır. Ziyaretçi ana sayfaya geldiğinde üzerinde oluşacak ilk izlenim burada başlar. Ziyaretçilerin site içinde tutulabileceği, site içerisinde daha fazla yönlendirilebileceği sayfa ana sayfadır.
Ana sayfada ziyaretçiler ile etkileşim kurmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu sayede etkili ve verimli bir iletişim yolu seçilmiş olur. Ürün bilgilerine olan bağlantıların vurgulanabileceği ana sayfa, kayıt butonu sayesinde ziyaretçilere ücretsiz kaydolma imkanı da sunabilir.
Fiyatlandırma sayfası da ziyaretçilerin bilgilendirilebileceği sayfa olması bakımından önemlidir. Fiyatlandırma sayfasının doğru planlanması ziyaretçileri müşteriye dönüştürebilme özelliğine sahiptir. Karşılama sayfası sayesinde ziyaretçilerin ilgi duyabileceği ürün ve hizmetler tek bir alanda toplanabilir. Bu sayfa tasarlanırken ziyaretçilerin tek bir alanda bulabileceği veriler sayesinde satın alma işlemine yönelmesi planlanır.
Blog sayfaları da web siteleri açısından doğru kullanıldığında ziyaretçileri alıcıya dönüştürebilme özelliğindedir. Sektör hakkında ilgi çeken ve yararlı içeriklerin sunulması bu sayfanın işlevselliğini doğrudan etkiler.
Sektörü ilgilendiren çok sayıda konuda ayrıntılı ve yararlı içerik sunan ücretsiz bir blog sayfasının olması markaya olan ilgiyi artırır. Ziyaretçi bu sayfada aradığı sorulara hızlıca yanıt bulabilmeli ve bilgilerin doğru ve güvenilir olduğunu hissetmelidir.
CRO için blog sayfaları kullanılacağı zaman bu çeşitli biçimlerde gerçekleştirilebilir. CTA olarak bilinen harekete geçirici mesajlar bu noktada öne çıkar. Okuyuculardan e-posta adresi istemek yolu ile e-kitap gönderme seçenekleri de kullanılabilir. Site ziyaretçilerinden alınacak e-posta adresi ya da telefon bilgileri sayesinde kendilerine zaman zaman hatırlatma mesajları, duyuru, güncelleme bilgileri gibi çeşitli yollarla etkileşime geçilebilir. Bu sayede marka ve ürünün ziyaretçiye hatırlatılması sağlanır.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Dönüşüm oranı optimizasyonu yapılacağı zaman öncelikle hangi alanlarda buna ihtiyaç olduğunun tespit edilmesi zorunludur. Site için önemli olan dönüşümlerin neler olduğunun doğru analiz edilmesi gerekir. Siteye gerekli olan dönüşüm oranlarının neler olduğu bilinmediği takdirde optimizasyondan başarı elde edilmesi zordur. Sitenin ihtiyacı olan gerçek dönüşüm oranları araştırma yapılarak tespit edilebilir.
Bu tür bir araştırma için site analiz araçlarının kullanılması doğru olur. Google Analytics, Countly gibi site analiz araçları aracılığı ile sitede hangi dönüşümlerin gerçekleştiği anlaşılabilirken daha sık gerçekleşen dönüşümler de tespit edilebilir. CRO planlaması yapıldıktan sonra değişikliklerin sonuçlarının ölçülebilir olması gerekir. Her sayfada yalnızca bir değişiklik yapılması sonuçların da daha net anlaşılmasına yardımcı olabilecek bir yaklaşımdır.
Test yapıldıktan sonra nelerin işe yaradığı nelerin de yaramadığı daha net anlaşılabilir. A/B testleri sayesinde bir sayfanın iki ayrı sürümü ziyaretçilere sunularak hangisinin daha iyi sonuç verdiği yönünde veri elde edilebilir.
Bu tür testlerin içerikleri arasında harekete geçirici mesajlar, görsel ögeler, basitleştirilen gezinme ya da sosyal kanıtlar olabilir. Site trafiği çok fazla olduğunda ise daha karmaşık testlere ihtiyaç duyulabilir. Testlerden elde edilen sonuçların da mutlaka analiz edilmesi gerekir.
Elde edilen sonuçlarla gerçek sonuçların karşılaştırılması aradaki farkın anlaşılması yönünde önemli bir veridir. Sitede yapılan optimizasyonlar istenilen sonuçları verdiği takdirde bunun yapılan testlere yansıması beklenir.
Bazı iyileştirmeler web sitesine yararlı olabileceği gibi zarar verme ihtimali de söz konusu olacağından verilerin doğru analiz edilmesi bu noktada önemli hale gelir. Test sonuçlarından değişikliklerin site üzerinde neden olumlu bir etki yapmadığı da anlaşılabileceğinden bu veriler sitenin verimini artırma konusunda her halükarda yarar sağlar. Bu nedenle de önemsenmesi gerekir.
Dönüşüm Oranı Hesaplama
Dönüşüm oranı hesaplama işlemleri yapılırken sayısal verilerden yararlanılması gerekir. Dönüşüm oranı optimizasyonu hesaplaması belirli bir zaman aralığında alınan dönüşüm sayısının belirlenmesi ile hesaplanır.
Bu sayı açılış sayfasını ziyaret eden toplam kullanıcı sayısına bölünerek 100 ile çarpıldığında yüzdelik olarak bu oran hesaplanabilmektedir. Çevrimiçi pazarlama yapılacağı zaman bir takım sayısal veriler aracılığı ile site performansı ölçülür.
Dönüşüm oranı da web sitesinin elde ettiği başarının yeterli olup olmadığını anlayabilmek açısından site yöneticisine veri sunar. Çevrimiçi pazarlamanın değerlendirilmesi, optimize edilmesi bu sayede kolaylaşır. Bu aşamada ise önemli olan doğru verilere sahip olmaktır. Veri kalitesi yeterince iyi olduğunda elde edilecek sonuç da doğru olur. Dönüşüm oranı sayesinde site performansı izlenebilir ve iyileştirmeler de yapılabilir.
Web sitesi aracılığı ile ürün ve hizmet pazarlaması yapılırken müşterilerin varlığına ihtiyaç duyulur. Bu alana giriş yapan müşterilerin yalnızca site ziyareti yeterli olmayacağından satın alma işlemini gerçekleştirmesi beklenir.
Bu eylemin gerçekleşmesinin ardından da müşterilerin dönüşüm oranı site açısından önemli hale gelir. Satın alma işlemi site başarısı için tek başına yeterli olmayıp dönüşümün de etkili ve verimli bir biçimde gerçekleşmiş olması istenir.