E -Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. E -Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?
...
E -Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?
E -Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Çevrimiçi platformlar üzerinden kurulan e-ticaret siteleri, gün geçtikçe büyüyen bir sektörün oluşmasına neden olmuştur. Tamamen Internet ortamından güvenli alışveriş yapılmasına imkan tanıyan bu sektör hem şirketler hem de müşteriler açısından oldukça cazip görülmektedir.

Gider bakımından avantajlı kabul edilen bu platformlara her geçen gün yeni bir marka katılımı yapılmaktadır. Dolayısıyla girişimcilerin e ticaret nedir ve e ticaret nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını araştırdığı görülmektedir.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, hizmet ve ürünlerin somut etkileşim yerine Internet üzerinden alınıp satılmasını sağlayan ticari bir girişimdir. Bu girişim içerisinde yer alan reklam, tanıtım, ödeme ve diğer hizmetler tamamen sanal ortamda gerçekleştirilir. Müşteri talebi bakımından yoğun ilgi gören bu sektörün makineleşmeyle birlikte daha da büyüyeceği tahmin edilmektedir.

Siz de sosyal medya ve e-ticaretin iş gücüne inanıyorsanız bir fikir geliştirerek sektördeki yerinizi alabilirsiniz. Konuyla ilgili ilk adımı atmak ve uzman desteğine başvurmak için http://www.clicktopeak.com/e-ticaret-danismanligi-e-ticaret-seo%E2%80%9D bağlantısını inceleyebilirsiniz.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Elektronik ticaret, yaklaşık 25 yıl önce yaşamımıza girmiş bir kavramdır. Sektöre olan talep ve ilgi yıllar içerisinde hızlıca artarak günümüzdeki gelişmiş alışveriş ağının oluşmasını desteklemiştir. Bireysel girişimci ve şirketlerin e ticaret yapmak için öncelikle konuyla ilgili donanıma ulaşması gerekir. Bu noktada danışmanlık alınması da ilerleme açısından iyi bir fikirdir.

E-Ticarete Başlamak İçin Neler Gerekir?

İnternet üzerinden ticari faaliyet gerçekleştirebilmek ve kar etmek için öncelikle e ticaret nasıl yapılır sorunun cevabı araştırılmalıdır. Girişim için öncelikle iyi bir iş fikrine sahip olmak gerekir. Başlangıçtan en sonra e-ticaretin nasıl yapılacağı aşağıda detaylandırılmıştır.

İyi bir iş fikri geliştirmek: Müşteriye verilen hizmet ve ürün fikri ticari anlamda başarı sağlamanın en önemli adımlarından biridir. Talep gören sektörleri ve ticari istatistikleri incelemek, iş fikri üretme konusunda ipucu verebilir.

İş modellerini araştırmak: Elektronik ticaret denildiğinde akla ilk olarak işletmeden müşteriye satış yapılması gelir. Oysaki e ticaret başlığı altında pek çok iş modelinden bahsedilmesi mümkündür.

Doğru hedef kitlesine hitap etmek: Ticari faaliyetlerin başarısı reklam ve tanıtımdan ayrılmaz bir parçadır. Hangi hedef kitleye yatırım yapılması gerektiğinin önceden belirlenmesi oldukça önemlidir. Doğru hedef kitlesi ürün ve hizmetlerinizin hızlıca ilgi görmesini sağlar.

Marka ismine karar vermek: Ticaret, kurumsal kimlikle birlikte devam ettirilen bir süreçtir. Dolayısıyla girişimci açısından; işle uyumlu, akılda kalıcı, dikkat çekici ve özgün bir marka ismi geliştirilmesi gerekmektedir. Markaya karar verildikten sonra uygun bir logo tasarımı da yapılmalıdır.

Web sitesi kurmak: E-ticaret Internet üzerinden devam ettirildiği için etkileyici ve kullanışlı bir e ticaret sitesine ihtiyacınız var. E ticaret sitesi kurmak için markaya uygun bir alan adına ve teknik bilgi sahibi uzmanlara ihtiyacınız var.

Şirket kurmak: Markaların e-ticaret yapabilmesi için bir şirket kimliğine sahip olması gerekir. Sermaye ve ortak durumuna bağlı olarak; şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket kurulması mümkündür.

Tedarikçi bulmak: Ticari faaliyetinizi ürün satışı üzerinden gerçekleştirecekseniz, satış konusunda hazırlıklı olmanız gerekir. Tedarikçiye karar verirken ihtiyaçlarınızı ve stok durumunu göz önüne almalısınız.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

Elektronik ortamda ticari faaliyet gerçekleştirmek için farklı iş modellerinin tercih edilmesi mümkündür. Yatırım fikrine ve tedarik sürecine uygun iş modelinize aşağıdaki detayları inceleyerek karar verebilirsiniz.

İşletmeden işletmeye: b2b business to business

En popüler iş modeli olarak kabul edilmektedir. Bu iş modelinde işletmeler kendi aralarında hizmet ve ürün paylaşımı gerçekleştirirler. Genelde toptan alım satım faaliyetleri gerçekleştirmek için tercih edilir.

İşletmeden tüketiciye: b2c business to consumer

Bu iş modelinde aracıya ihtiyaç bulunmaz. Üreticinin sunmuş olduğu ürün ya da hizmet tüketici tarafından doğrudan Internet aracılığıyla alınabilir. Elektronik ticaret söz konusu olduğunda akla gelen ilk büyük siteler, bu iş modelinin kapsamında ele alınabilir.

Tüketiciden tüketiciye: c2c consumer to consumer

Tüketicilerin kendi aralarında alışveriş yapmasına imkan tanıyan ve nispeten yeni sayılan bir iş modelidir. Açık artırmalar, gazete ilanları, araç ve konut satışları bu iş modelinin bünyesinde toplanabilir.

Vatandaştan devlete: c2g consumer to government

İşletmeler ve devlet arasında gerçekleştirilen ticari iş modelidir. Yasal olarak açılan devlet ihalelerine giriş yapılması ve karşılığında hizmet sunulması bu model için verilebilecek basit bir örnektir.

E-Ticaret Platformlarının Yapı Taşları

Makineleşme ve dijital alanda atılan adımlar göz önüne alındığında, yakın dönemde elektronik ticarete olan talebin artarak devam edeceği öngörülebilir. Dolayısıyla, bu girişim içerisinde yer alan kişi ve kurumların e-ticaret platformunu geleceğe yönelik kurması ve güncellemesi oldukça önemlidir.

Hibrit bir iş modeline sahip olmak (yani hem b2b hem de b2c ticaret türüne elverişli olmak), potansiyel müşteri kitlesinin artmasına imkan tanır. Kullanılan sistem arayüzünün kullanıcı ve teknik elemanlar bakımından anlaşılabilir olması da tercih edilirliği artırır. Söz konusu platformların diğer yapı taşlarını aşağıdaki şekilde listelemek mümkündür.

Maliyeti en aza indirgemek: Servis yazılımları için abonelik yapmak, eski sistemleri güncellememek ve yenilikleri mevcut altyapıya entegre etmek.

Güvenlik önlemlerini almak: Genel Veri Koruma Yönetmeliği ve Ödeme Kartları Sektörü Veri Güvenliği Standartlarına uygun hareket etmek.

Ölçeklenebilir olmak: Black Friday ve benzeri büyük çaplı satış fırsatları açısından her an ölçeklenebilir olmaya hazır olmak.

Kolay ve hızlı kullanılabilen arayüz: Otomatik güncellemeler ve performans ayarlarıyla kullanıcı açısından pratik bir ortam yaratmak.

SEO: Arama motorunun sonuç sayfasında ilk sıralara yerleşebilmek için gerekli optimizasyona sahip olmak.

E-Ticaret Yapmanın Avantajları

İstatistikler verilere göre her geçen gün artan sayıda işletme ve kişi, Internet ortamında ürün satışı yapmaktadır. Mağaza, dükkan ya da showroom gibi gerçek alanlara ihtiyaç duyulmayan bu ticaret faaliyetinin pek çok avantajından bahsedilebilir. Mekan gereksiniminin olmaması, az maliyetle satışın ya da daha yüksek kar oranının önünü açmaktadır.

Gerçek mağazalar aracılığıyla sunulan hizmetlerde, müşteri kitlesi hitap edilen bölgeyle sınırlı kalır. Oysa e-ticarette web sitenize ürün yükledikten sonra daha geniş bir kitleye ulaşmanız mümkün olur. Bu ulaşılabilirliği reklam ve tanıtım gibi faaliyetlerle daha da artırmanız mümkündür. Müşteri portföyünün artması ve marka tanınırlığı beraberinde artan bir alım talebi de getirir.

Elektronik ortamda ürün satışı yapmanın bir avantajı da genelde aracıya ihtiyaç duyulmamasıdır. Tedarik edilen ve stoklanan ürün yalnızca kargo şirketleri vasıtasıyla tüketiciye teslim edilebilir. Aracıya ihtiyaç duyulmaması da maliyetler üzerinde azaltıcı bir etkiye sahiptir.

Söz konusu ticari faaliyetin tek dezavantajı, satıcı ve tüketici arasındaki güven bağının zor kurulmasıdır. Tüketicilerin genelde yüz yüze satın alma esnasında satıcıya daha rahat güvendiği gözlenmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için iyi bir altyapıya sahip olunması zorunludur. Dolayısıyla güvenli bir marka imajı oluşturmaya özen gösterin.

Satış Artırma Stratejileri Nelerdir?

Ticari faaliyetlerin devamlılığı ancak satış talebinin artması ve sürdürülebilir olmasıyla mümkündür. Elektronik faaliyetlerdeki rekabet göz önüne alındığında satış stratejileri konusunda nokta atışı yapmanız ve Pazar alanınızı genişletmeniz gerekmektedir. Bu yolda başvurabileceğiniz bazı stratejiler aşağıdaki gibidir.

  • Hedef kitleyi belirlemek ve doğru müşteriler ile etkileşim içinde olmak.
  • Potansiyel müşterilere hitap eden ve kullanım kolaylığı sağlayan bir veri tabanı hazırlamak.
  • Mevcut müşterilerin geri dönüşlerini dikkate almak ve müşteri kazanmaya çalışmak.
  • Ürün ve hizmet konusunda fark yaratmak, yenilikçi bakış ve çözüm önerileri üretmek.
  • Satış süreci boyunca müşteriyle temas halinde kalmak ve güven ortamı oluşturmak.
  • Ortak pazarda yer alan rakipleri incelemek ve gerekli teknik analizleri değerlendirmek.
  • Satış konusunda gelişim göstermek için özel tanıtılan ürünlere satışa çıkmak ve e ticaret ürün sunumları hazırlamak.
  • Potansiyel nitelik taşıyan yeni müşterilere erişmek için yeni kanallar geliştirmek.
  • Sosyal medyanın gücü, ticari anlamda da gözle görülebilir bir yere gelmiş durumdadır. İyi bir satış stratejisi ancak doğru içerik pazarlamasıyla mümkün olabilir. Bu doğrultuda başvurulabilecek kanalların başında sosyal medya reklamları gelmektedir.

Söz konusu reklamlarla hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Ayrıca yine aynı hedef kitleye hitap eden influencerlar aracılığıyla tanıtım yapmanız da mümkündür. Ancak sosyal medya reklamlarının tanıtım açısından tek başına yeterli olmadığı bilinmelidir. Bunun yanında Google ve diğer kanallardan da reklam desteği almak gerekebilir.

E-Ticaret Danışmanlık Desteğinin Önemi Nedir?

Elektronik ortamda ticaret yapmak için uzman şirketlerden altyapı desteği alınması mümkündür. Burada ne tür bir yol çizmeniz hakkında detaylı bilgilere erişme fırsatına sahip olursunuz. Danışmanlık paketleri zaman ve maliyet konusunda avantaj etmenize destek olur. Özellikle sektöre yeni adım atacak girişimciler için e-ticaretin geri planında nasıl bir işin yürütüldüğü daha detaylı anlaşılabilir.

Google Ads
10 Ocak 2023