Google Ads Kampanya Türleri ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

  1. Ana Sayfa
  2. Google Ads
  3. Google Ads Kampanya Türleri ve Hangi Durumlarda Kullanılır?
...
Google Ads Kampanya Türleri ve Hangi Durumlarda Kullanılır?
Google Ads Kampanya Türleri ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

Google Reklamları (eski adıyla Google AdWords), en büyük reklam kanallarından biridir. Aynı zamanda işletmeler için en tutarlı şekilde kârlıdır. Google reklamlarına harcanan her 1 liranın 8 katı olarak geri döndüğü araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır. Tıklama başına ödeme (PPC) reklamları, SEO'dan 2 kat daha fazla ziyaretçi getirir. Bu da işletmenizi daha hızlı büyütebileceğiniz anlamına gelir.

Google Ads Kampanya Türleri ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

Google reklam platformunda birçok farklı hedef, kampanya türü ve reklam biçimi vardır. Ekosistemde yeniyseniz ve işletmeniz için en iyi reklam stratejisini bulmaya çalışıyorsanız, tüm bu parçaların nasıl bir araya geldiği çok açık olmayabilir. Google Ads kampanya türleri ve hangi durumlarda kullanılır konusuna geçmeden önce birkaç anahtar terimi netleştirelim;

Kampanya Hedefi

Google reklamcılığı yoluyla ulaşmaya çalıştığınız üst düzey işletme hedefi oldukça önemlidir. Kampanya hedefleri arasında satışlar, olası satışlar, web trafiği, marka bilinirliği, ürün/marka üzerinde düşünme ve uygulama tanıtımı yer alır.

Kampanya Türü

Kampanya hedefinizi gerçekleştirmek için kullanacağınız belirli stratejidir. Örneğin, e-ticaret şirketiniz için satış oluşturmak üzere bir Alışveriş kampanyası yürütebilirsiniz ya da hedefiniz B2B müşteri adayı oluşturmaksa, kârlı sektör anahtar kelimelerini hedefleyen bir Arama Ağı kampanyası yürütebilirsiniz.

Reklam Türü

Seçtiğiniz kampanya türü ve hedefine göre kullanılabilen belirli bir reklam biçimidir. Bir Alışveriş kampanyasında, hangi biçimin en kârlı YG'yi sağladığını belirlemek için farklı reklam türlerini test edebilirsiniz.

Hepsini bir araya getirdiğinizde kampanya hedefi, iş hedefinizdir. Kampanya türü stratejidir. Reklam biçimleri, bu stratejiyi uygulamak için kullanacağınız bireysel taktiklerdir.

Sonunda, hangi tür Google reklam kampanyalarının pazarlama hedeflerinizle uyumlu olduğunu öğreneceksiniz. Bu şekilde, ilk kampanyanızı oluşturmaya hazır olduğunuzda, tam olarak nasıl başlayacağınızı bileceksiniz.

Google Reklam Kampanyasına Genel Bakış

Google reklamları genellikle iki yerde görünür. Bunlar;

Google Arama Ağı (Gsn)

Reklam verenler, arama terimleri için teklif verir ve Google'ın arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) reklam yerleşimleri için ödeme yapar. Google'ın en üstünde sponsorlu bir reklam gördüyseniz, bu bir Arama Ağı reklamıdır.

Google Görüntülü Reklam Ağı (GDN)

Görüntülü reklamlar, Google aramadan ayrıdır. Metin tabanlı değil, görseldirler ve YouTube ve Gmail gibi diğer Google mülklerinin yanı sıra internetin her yerindeki Google dışı web sitelerinde sunulurlar. Çoğu web sitesinin üstündeki dikkat dağıtıcı banner reklamları biliyor musunuz? Bunlar Google Görüntülü reklamlardır.

  • Arama: SERP’deki metin reklamlar,
  • Görüntüle: Web sitelerinde medya açısından zengin reklamlar,
  • Video: YouTube’daki video reklamlar,
  • Alışveriş: Google’da ürün reklamları,
  • Uygulama: Birçok kanalda mobil uygulamaya özel reklamlar,
  • Yerel: Trafiği fiziksel bir konuma yönlendiren arama ağı reklamları,
  • Akıllı: Otomatikleştirilmiş ve basitleştirilmiş kampanya oluşturucu‍,
  • Maksimum Performans: Yapay zeka odaklı, hepsi bir arada bir kampanya oluşturucu,
  • Discovery: Google'ın feed yerleşimlerinde yerel görünümlü resim reklamlardır.

Maksimum Performans, Google reklam dizisindeki en yeni kampanya türüdür. Temmuz 2022 itibarıyla, Yerel ve Akıllı kampanyaların yerini tamamen Maksimum Performans olmuştur.

Giriş bölümünde açıkladığımız gibi, seçtiğiniz kampanya türü pazarlama hedefinize bağlıdır. Bunlar;

  • Müşteri adayı oluşturma
  • Satış
  • Web sitesi trafiği
  • Farkındalık
  • Uygulama tanıtımı

Aklınızda bir hedef ve kampanya türü belirledikten sonra, hedefinize ulaşmak için belirli Google reklam türlerini daraltabilirsiniz.

Arama Ağı Kampanyaları

Google'da her gün 3,5 milyar arama yapılıyor. Arama Ağı reklamları, şirketlerin ve ürünlerin Google'da üst sıraları satın almasına olanak tanır. Organik arama sonuçları hala tıklamaların çoğunu alıyor. Ancak, "satın al" kelimesini içeren aramalar gibi yüksek ticari amaçlı aramalar için, ücretli reklamlar aslında organik sonuçlara göre iki kat daha fazla (%65) tıklama alıyor.

Arama ağı reklamları, hemen hemen her işletme için mutlak bir "test edilmesi gereken" reklamdır. Bir Arama Ağı kampanyasını kullanma olasılığınız, bu listedeki diğer tüm kampanyalardan daha fazladır.

Görüntülü Reklam Kampanyaları

Görüntülü reklamlar, Google Görüntülü Reklam Ağındaki (GDN) web sitelerinde, videolarda ve uygulamalarda görünen bannerlar, resimler ve video reklamlardır. Gerçek şu ki, çoğu insan Görüntülü reklamları görmezden gelme veya onları can sıkıcı bir tıklama tuzağı olarak görme eğilimindedir. Görüntülü reklamlar tasarım gereği müdahalecidir.

Video Reklam Kampanyaları

YouTube bir dikkat mıknatısıdır. Google'dan sonra, dünya çapında her gün 2,3 milyar kişinin kullandığı dünya çapında en çok ziyaret edilen ikinci web sitesidir. YouTube reklam kampanyaları çok kazançlı olabilir, ancak yalnızca ilgi çekici video reklamlar oluşturabiliyorsanız. YouTube reklamlarının önemli bir avantajı, reklam verenlerin hedefleme (reklamlarınızın göründüğü yer ve onları gören kişiler) üzerinde sahip olduğu kontrol miktarıdır.

Genel olarak konuşursak, hedef kitleye (kime ulaşmak istiyorsunuz) ve içeriğe (reklamların görünmesini istediğiniz yere) göre hedefleyebilirsiniz. Görsel biçimleri ve hedefleme seçenekleri sayesinde, YouTube reklamları;

  • Yeniden pazarlama
  • Marka bilinirliği
  • Estetik ürünlerin pazarlanması için idealdir.

Alışveriş Kampanyaları

Alışveriş kampanyaları, e-ticaret işletmeleri için çok önemlidir, ancak başlamak için çeşitli gereksinimler vardır. Alışveriş reklamları, ürünlerinizi doğrudan Google arama sonuçlarında (hem ücretli hem de organik arama sonuçlarının yanında) gösterir. İnsanlar reklamdaki bir ürüne tıkladıklarında, onları doğrudan web sitenizdeki ilgili ürün sayfasına yönlendirir. Ürün reklamları, basit bir metin Arama Ağı reklamından önemli ölçüde daha caziptir.

Uygulama Kampanyaları

Daha önce Evrensel Uygulama Kampanyaları (UAC) olan uygulama kampanyaları, mobil uygulama yüklemelerini ve uygulama içi dönüşümleri artırmaya yardımcı olmak için kullanılan otomatik reklamlardır. Uygulama kampanyaları, uygulama satan şirketler için bariz bir seçimdir. Arama Ağı reklamı uygulama uzantılarının aksine, Uygulama kampanyaları tamamen uygulama tanıtımına ayrılmıştır.

Akıllı Kampanyalar

Yeni bir Google reklam hesabı başlattığınızda, reklam platformunda iki tür "mod" fark edeceksiniz. Bunlar;

  • Akıllı Mod
  • Uzman Modu

Varsayılan olarak, oluşturduğunuz her kampanya sizi " Akıllı Modda " başlatır. Deneyimli reklamcılar, daha fazla kontrol sunduğu için genellikle Uzman Moduna hemen geçerler.

Teknik olarak, Akıllı Modda yürüttüğünüz her kampanya bir Akıllı kampanyadır. Akıllı Görüntüleme, Akıllı Arama ve Akıllı Alışveriş, ayrı ayrı Akıllı kampanya örnekleridir.

Akıllı kampanya, durumu daha da karmaşık hale getirmek için bağımsız bir kampanya türüdür. Aradaki fark, bir Akıllı kampanyada, Google'ın bu kampanyaların her birini sizin için tek bir özel kampanya oluşturucu içinde otomatik olarak oluşturmasıdır.

Maksimum Performans

Maksimum Performans, en yeni kampanya türüdür. Maksimum Performans, esasen Akıllı kampanyanın yeni ve geliştirilmiş bir versiyonudur ve Yerel kampanyalar karışıma dahil edilmiştir. Akıllı kampanyalar gibi, Maksimum Performans ile Google, reklamları dinamik olarak oluşturur, farklı biçimler ve ağlarda farklı kombinasyonları test eder ve istenen eylem için optimizasyon yapar. Temel fark, reklamlarınızın daha fazla yerleşimde daha fazla biçimde sunulabilmesidir.

Keşif Kampanyaları

Discovery kampanyaları, Görüntülü reklamlara benzer. Standart kitle hedeflemeyi kullanarak görsel olarak ilgi çekici reklamlar gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Discovery reklamlar, Google Görüntülü Reklam Ağında görünür ve belirli birkaç yayında sunulur. Örneğin; Youtube Ana Sayfa ve Sonrakini İzle yayınları, Gmail ve Google arama mobil uygulamasında keşfet.

Discovery reklamlar, insanların doğrudan aramasını beklemek yerine, kitlelere Google'ın ihtiyaç duyduğunu düşündüğü şeyi göstermeyi amaçlar. Google, ilgi alanlarını tahmin etmeyi ve göründükleri platforma özgü görünen alakalı reklamlar sunmayı kullanıcı davranışından öğrenir.

Google Ads
24 Nisan 2023