Google Analytics 4 (GA4) Nedir? Nasıl Kurulur?
- Ana Sayfa
- Google Ads
- Google Analytics 4 (GA4) Nedir? Nasıl Kurulur?
Google Analytics 4 (GA4); Universal Analytics’ten farklı yapısı ve özellikleriyle 2020 yılında Google tarafından duyurulan, web sitelerin ve mobil uygulamaların performansını değerlendirmek amacıyla başvurulan ölçme – değerlendirme ve analiz – raporlama aracıdır. Google Analytics 4’te (GA4) ilk göze çarpan özellik; güçlendirilmiş yapay zeka desteği, artan gizlilik prosedürü ve daha isabetli öngörülerle verimli analiz olarak karşımıza çıkıyor. Hemen belirtelim ki, Google Analytics 4 (GA4) ücretsiz kullanıma sunulmakta.
Google Analytics Nedir?
Google Analytics 4 (GA4) ile ilgili bilgilere değinmeden önce, konu bütünlüğü açısından Google Analytics’in ne olduğunu, ne işe yaradığını, kimler tarafından ne amaçla kullanıldığını kısaca ifade etmek gerekir. Google Analytics; Google tarafından Urchin firmasının satın alınmasını takiben duyurulan, Google kullanıcıların ücretsiz yararlanabileceği web site performans analizi servisidir. Google Analytics, yalnızca temel web site raporlarının yanı sıra oldukça gelişkin özellikleri de barındırır.
Google Analytics’in oldukça kullanışlı bir arabirimi bulunur. Aracın bu özelliği ve ücretsiz kullanılabilmesi, mütevazı blog sayfalardan devasa kurumsal web sitelerine değin geniş yelpazeli bir kullanıma kısa sürede ulaşmasını sağlamıştır. Web sitesi sahipleri ve yöneticileri, Google Analytics aracını kullanarak ziyaretçilerin hangi kaynak ve kanallar üzerinden ziyaret ettiğiniz, hangi sayfaları gezdiğini ve web sitesinde ortalama kalma sürelerini öğrenebilir.
E – ticaret siteleri için performansa yönelik ölçme – değerlendirmeler çok değerlidir. Söz gelimi, ziyaretçilerin hangi satın alma adımında siteyi terk ettiklerini tespit etmek, hangi kategorideki ürünlere daha fazla ilgi gösterdiklerini bilmek, hangi trafik kanalı üzerinden web siteyi ziyaret eden kullanıcıların daha yüksek satın alma eğilimi gösterdiği bilgisine sahip olmak, ürün veya hizmet satan herhangi bir e – ticaret sitesinin ticari başarısı için şüphesiz son derece önemlidir.
Google Analytics 4 kullanımı ile birlikte birçok noktada pratik kullanım ve konforlu deneyim imkanı elde edilmekte. Söz gelimi, önceki mülklere kıyasla yalnızca web siteleri için değil; web siteleri ve uygulamalar olmak üzere her iki platform için de kullanılabiliyor olması, şüphesiz önemli ve ayırıcı bir özellik olarak öne çıkmakta. Öte yandan, ziyaretçi davranışına ilişkin isabetli varsayımlarda bulunabilmek için tahmine dayalı izleme ve dönüşüm modelinden faydalanmakta.
Neden Google Analytics Kullanılmalı?
Google Analytics kullanımının neden gerekli olduğuna dair onlarca sebep sayılabilir. Ancak; en kısa ve önemli sebep; günümüzün son derece zorlu rekabet ortamında ayakta kalabilmek, hitap edilen tüketicisi kitlesini kaybetmemek için ölçe değerlendirme çalışmalarının elzem olduğu gerçeğidir. Bir e – ticaret sitesinin gelişimi, ancak eksik yönlerinin tespit edilebilmesiyle mümkündür. Eksik yönlerinin tespiti ve iyileştirme çalışmaları ise Google Analytics tarafından sunulan raporlar sayesinde oldukça kolaydır.
Google Analytics 4 (GA4) Hangi Sorulara Yanıt Verir?
Google Analytics 4 (GA4) kullanan web site sahipleri ve yöneticileri, aşağıda sıralanan sorulara yanıt bulabilir ve elde ettiği cevapları göz önüne alarak hedefleri doğrultusunda daha isabetli planlama yapabilir:
- Siteyi ziyaret eden Google kullanıcılarının konum bilgisi nedir?
- Uygulanan pazarlama kampanyaları beğenilmekte mi?
- Web site içeriklerinden hangileri daha fazla beğenilmekte?
- Sitedeki anlık ziyaretçi sayısı,
- Site ziyaretçileri, siteye erişirken hangi platformu kullanmakta?
- Web site ziyaretçileri potansiyel müşteriye dönüşmüş mü?
Google Analytics 4 (GA4) Nedir?
Google Analytics 4’ü (GA4) Google Universal Analytics’in tekrar tasarlanarak yenilenmiş hali olarak düşünmemek gerek. Google Analytisc 4 tamamıyla yeni bir araçtır. Bu araç, web sitelerinin ve uygulamaların analitiğine ilişkin veri sunan, bütünsel bir yaklaşımla çalışan yeni bir üründür. GA4; 2020’nin ekim ayında kullanıcılara sunulan yeni nesil Google Analytics olarak tanımlanabilir. GA4, daha önceki Universal Analytics mülklerinden farklı olarak, yalnızca web siteleri için değil; uygulamalar için de kullanılabilir.
Google Analytics 4, Google’ın gelişmiş makine öğrenimi modellerini etkin bir biçimde kullanmakta. Kullandığı geliştirilmiş ve iyileştirilmiş yapay zeka sayesinde cihazlar ve platformlar genelinde güncel Pazar eğilimlerini ve tüketicilerin davranışlarını izleme noktasında oldukça isabetli ve başarılı performans sağlamakta. Uzun vadeli yatırım düşünen web site sahipleri için sunduğu bir diğer önemli avantajı ise, gizliliğe önem veren ve merkeze alan tasarım düzenidir.
Google Analytics 4 Neler Sunuyor?
Google Analytics 4 (GA4), Google kullanıcılarına ikame edilmesi zor ve alternatiflerine kıyasla oldukça önemli özellikler sunmakta. Bu noktada ilk olarak, gerek uygulama gerekse web sitelerine ilişkin raporlama çalışmalarında çok daha tutarlı veri sağladığını belirtmek gerek. Google Analytics 4’ün neler sunduğunu tablo yardımıyla açıklayalım
Birleşik Uygulama + Web Görünümü | Bileşik uygulama + web görünümü özelliği, web ve uygulama performansını tek bir yerde raporlamak isteyen reklam verenler için oldukça faydalı. Google Analytics 4 öncesinde, söz konusu raporlar farklı yerlerden alınmaktaydı. Bu nedenle, raporlara ulaşım süreci uzamaktaydı. Google Analytics 4 sayesinde çok daha kısa sürede ve pratik bir şekilde raporlara erişilebilmekte. |
Tahmine Dayalı Raporlama | Google Analytics 4; tüketici/müşteri kaybı olasılığını, dönüşüm oranını ve gelir tahmini hesaplamak amacıyla iyileştirilmiş yapay zeka kullanır. Bu sayede, söz konusu istatistiklerde çok daha isabetli ve tutarlı sonuçlar sağlar. |
Gizlilik | GA4’ün kurulmasıyla birlikte gizlilik düzeyi maksimize edilir. |
BigQuery Dışa Aktarımı – Ücretsiz | BigQuery dışa aktarım özelliği önceleri sadece Google Analytics 360’ta bulunmaktaydı. Ancak, GA4’ün geliştirilmesiyle birlikte bu özellikten ücretsiz yararlanılabilmekte. |
Google Analytics 4 (GA4) Nasıl Oluşturulur?
Google Analytics 4 oluşturmak için; eğer mevcutta Google Analytics hesabına sahip değilseniz, öncelikle Google Analytics hesabı edinmeniz gerek. Google Analytics hesabı oluşturmaya başladığınız takdirde, Google varsayılan olarak GA4’ü yeni bir mülk olarak yapar. Ardından, aşağıda uygulanması kolay adımlarla açıklanan Universal Analytics’i oluşturmanıza da imkan tanır.
- Google hesabınıza giriş yapın ve araç çubuğuna https://analytics.google.com/analytics/ bağlantısını yapıştırarak Analytics sayfasına erişin.
- Ekrana gelen sayfada “Ölçüme Başla” seçeneğine tıklayın.
- Hesap adınızı girin. Hesabınızın adı olarak şirket adı kullanabilirsiniz. Hesap adını girdikten sonra “ileri” seçeneğine tıklayın.
- Mülk adı girin ve “Raporlama Saat Dilimi” ve “Para Birimi”ni seçin.
- Googla Analytics 4 analiz mülkü ile beraber Universal Analytics mülkü oluşturmak için “Gelişmiş Seçenekleri Göster” seçeneğine tıklayın. Ardından, sağ taraftaki konum “Açık” hale getirerek mavi renge dönüşmesini bekleyin.
- Web sitenize ait URL bilgisini girin.
- Yeni bir Google Analytics 4 mülkü edinmek için baştan iki seçeneği işaretleyin. Yalnızca eski Universal Analytics mülkü edinmek içinse alt kısımda bulunan “Yalnızca Universal Analytics Mülkü Oluştur” seçeneğine tıklayın. Tercihinizi yaptıktan sonra “İleri” seçeneğine tıklayın.
- İşletme boyutu ve sektör kategorisi gibi işletmenize ilişkin seçeneği belirleyin ve “İşletmeniz Hakkında” ayrıntıları seçin, ardından “Oluştur” seçeneğine tıklayın.
- GDPR’nin gerektirdiği biçimde veri işletme koşulları alanını işaretleyin ve kabul ediyorsanız “Kabul Ediyorum” butonunu işaretleyin.
- Veri işletme koşullarını kabul ettiğinizde, sağ üst köşede “Ölçüm Kimliği” seçeneğini göreceksiniz. Bu aşamaya geldiyseniz, Google Analytics 4 (GA4) mülkü oluşturdunuz demektir.
Universal Analytics’ten Google Analytics 4’e Nasıl Geçilir?
Eğer mevcutta bir Universal Analytics mülküne sahipseniz ve GA4’e geçiş yapmak istiyorsanız aşağıda sıralana adımları takip etmeniz yeterli:
- Google Analytics ekranının sol alt köşesinde yer alan “Yönetici” seçeneğine tıklayın.
- Mülk sütunu altında bulunan “GA4 Kurulum Asistanı”na tıklayın.
- Google Analytics 4 Mülk Kurulum Asistanı ekranına yönlendirildikten sonra “Başlayın” seçeneğine tıklayın.
- “Mülk Oluştur” sekmesine tıklayın. Mülk oluştur sekmesi tıkladığınız takdirde, mülk kimliği ile bağlı mülk mesajını görebileceğiniz bir ekranla karşılaşacaksınız.
- “Google Analytics 4 Mülkünüze Göz Atın” seçeneğine tıklayın. Tıkladıktan sonra “Kurulum Yardımcısı” ekranına iletileceksiniz. Bu noktada “Veri Akışları” ekranına gitmek için “Etiket Yükleme” sağ tarafında bulunan (>) simgesine tıklayın.
- Ok işaretine tıklamanız halinde “Veri Akışları” ekranı ile karşılaşacaksınız. “Ok (>)” seçeneğine tıklayın ve altında bulunan “Veri Akış”, ardından “Web Akışı Ayrıntıları” seçeneğini göreceksiniz.
- “Web Akışı Ayrıntıları” sayfasında Google Analytics 4 mülkü için “Ölçüm Kimliği” seçeneğini sağ üst köşede göreceksiniz. Bu aşamaya geldiğiniz takdirde, Universal Analtyics mülkünüzü artık Google Analytics 4 mülküne yükselttiniz demektir.
Google Analytics 4’ün (GA4) Öne Çıkan Özellikleri
Google Analytics 4’ün öne çıkan başlıca özellikleri;
- Geliştirilmiş yapay zeka destekli veri ölçümü,
- Mevcut verilerden yola çıkarak isabetli tahmin geliştirme,
- Web site trafiği ve kullanıcı davranışı hakkında başarılı varsayımlar,
- Pazarlamacılar için faydalı olacağı düşünülen bilgileri otomatik vurgulama,
- Cihazlar arasındaki müşteri yolculuğunu anlamadaki eksiklikler giderilmiş,
- Yeni çerezlerin ve tanımlayıcı verilerin olmadığı bir teknoloji,
- Universal Analytics mülklerinde kullanılan görünümler ve segmentler yerine “veri akışları” bulunmakta,
- Pazarlamacıların etkinliklerini takip etme şeklinin düzenlenmesi, düzeltilmesi ve ayarlanması,
- Web site dışındaki kaynaklardan gelen çok çeşitli verilerin tek bir özellik içinde bulunması,
- Yaşam döngüsü raporu,
- Veri görüntüleme ve görselleştirme imkanı.
Google Analytics 4 ile Universal Analytics Arasındaki Farklar
Google Analytics 4 ile Universal Analytics arasındaki farklar incelendiğinde dikkat çeken ilk fark; Universal Analytics sadece web siteleri için kullanılabilirken Google Analytics 4 ile gerek web sitesi gerekse uygulama olmak üzere her iki platform hakkında veri toplanabilmekte. Bu fark, farklı kanallar ve cihazlar arasındaki kullanıcı davranışlarını daha anlama, yorumlara ve tahmin etme imkanı tanır. Bu sayede, müşteri davranışlarını takip ederken daha sağlıklı öngörülerde bulunulabilir.
Universal Analytics | Google Analytics4 | |
Raporlar ve Kullanıcı Arayüzü | Veriler; hesap, varlık ve görünüm olmak üzere üç farklı seviyede düzenlenmekte. | Veriler; hesap ve varlık olmak üzere iki farlı seviyede düzenlenmekte. |
Olaylar ve Parametreler | Sayfalar URL’leri üzerinden tanımlanmakta. | Sayfalar “sayfa konumu” veya “sayfa görünümü” olarak görüntülenir. Veriler olaylar şeklinde sunulmakta. Olaylar; müşterilerin web sitesine ve mobil uygulamasına yönelik etkileşimlerini ifade eder. Tıklamalar, kullanıcı işlemleri ve sayfa görüntülenmeli başta olmak üzere birçok davranış “olaylar” kapsamında değerlendirilir. |
Uygulama | Komut dosyası etiketleri üzerinden hareket edilmekte. | Özel Google Analytics kodu veya Google komut dosyası etiketleri eklemeye gerek yok. Bu sayede; analiz olayları GA arayüzünden, site kodu değiştirilmeden düzenlenebilir, izlenebilir ve değiştirilebilir. |
Entegrasyon Kolaylığı | Araç entegrasyonu yapılamayan çok sayıda uygulama mevcut. Öte yandan, entegrasyon işlemi zaman alıcı ve görece zahmetli. | Google ADS gibi pazarlama araçlarıyla oldukça kolay bir şekilde entegre edilebilmekte. |
Açılış Sayfaları | Açılış sayfalarına ilişkin veriler, açılış sayfası raporu üzerinden takip edilmekte. | Yaşam Döngüsü Raporu’nu kullanarak açılış sayfalarına ilişkin verilere ulaşılabilir. Dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından biri olan açılış sayfalarına bu denli kolay ve pratik bir şekilde ulaşılabilirlik, zaman tasarrufu ve konfor açısından oldukça önemli |