Google Görüntülü Reklam Verme
- Ana Sayfa
- Google Ads
- Google Görüntülü Reklam Verme
Google; çevrimiçi bilgi dağıtımı, internet araması, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan, internet tabanlı ürün ve hizmet geliştiren ve tüm bunlara ev sahipliği yapan çok uluslu bir şirkettir. Reklam hizmetleri sağlayan Google Ads, Google tarafından kullanıcılara sunulan oldukça önemli bir hizmettir. İnternette en çok ziyaret edilen web sitesi, Alexa verilerine göre google.com’dur. Google’ın kullanışlı ve yararlı araçlarından biri olan görüntülü reklam verme, oldukça etkili bir reklam aracıdır.
- Google Ads; Google tarafından geliştirilmiş ve kullanıcılara sunulmuş reklamcılık hizmetidir. Google Ads hizmeti üzerinden reklam veren kullanıcılara ait reklamlar, aranan kelimeler ile ilişkilendirilir ve Google arama sonuç sayfasının en üstünde ve en altında konumlandırılır. Google Ads, 2019 yılında yapılan güncelleme ile Google AdWords ismi yerine Google Ads ismini kullanmaya başlamıştır.
Google görüntülü reklam verme; çok sayıda kullanıcıya sahip Google’ın devasa etkileşim potansiyelinden yararlanmak isteyen web siteleri için oldukça makul bir bütçe ile gerçekleştirilebilen reklam aracı/hizmetidir. Google Ads hizmetinden yararlanmak ve görüntülü reklam vermek, alternatif reklam ve PR çalışmalarına oranla çok daha ekonomik bir bütçe ile son derece etkili sonuçlar alınmasına olanak tanır. Şu halde, söz konusu reklamcılık hizmeti hakkında merak edilen hususları açıklayalım.
Google Ads Nedir?
Google tarafından sunulan reklamcılık hizmetine Google Ads, eski adıyla Google AdWords denir. Google Ads üzerinden reklam vermek isteyen reklam sahibi, yayınlanmasını arzu ettiği reklamı başlık, URL, reklam metni girer ve yayınlanması için bir bütçe belirler. Reklam sahibi, reklamın yayınlanacağı konumu (ülke – bölge – şehir) ve reklamların gösterileceği kullanıcılara ilişkin demografik özellikleri (yaş – cinsiyet vs.) belirleyebilir. Verilen reklam, anahtar kelime ile ilişkilendirilir ve Google arama sonuçlarında metin reklamı olarak gösterilir.
Google Ads reklamlarında tıklama başına maliyet, dönüşüm başına gibi ücretlendirme opsiyonları vardır. Reklam ücreti belirlenirken; kullanıcı tarafından verilen teklif, sektör ve sayfa alaka puanı baz alınır. Reklam veren, reklamı için bütçe belirler, ödeme yapar ve reklam yayınlanır. Google, 2016 yılı Şubat ayı güncellemesiyle birlikte reklamcılık hizmetinde belirli değişiklikler yapmıştır. İşbu değişiklikler sonucunda, arama sonuçlarında;
- Üst tarafta yer alan reklam veren sayısı 3’ten 4’e çıkarılmış,
- Sağ sütunda bulunan reklamlar kaldırılarak yalnızca alışveriş reklamlarına ayrılmış,
- En alt kısım için 3 adet reklam alanına yer verilmiştir.
Google Ads, dijital reklamcılık söz konusu olduğunda en sık başvurulan, popüler reklamcılık hizmetleri arasında yer alır. Google kullanıcıları, Google arama motorunu kullanarak herhangi bir anahtar kelimeyi sorguladığı takdirde, arama motoru sonuç sayfasında sorgulama sonuçları sıralanır. Aranan sonuçlar arasında, kullanıcı tarafından aranan kelimeyi hedefleyen ücretli reklamlar yer alabilir. Söz konusu ücretli reklamlar, Google Ads sayesinde arama sonuçlarında görüntülenir.
Google Ads üzerinden verilen reklamlar için günlük azami bütçe belirlenebileceği gibi tıklama başına bir ücret belirlenerek de reklam verilebilir. Reklam için belirlenen günlük ücret, Google Ads sayesinde kontrol altında tutulur ve bu ücretin üzerine çıkılmaz. Google Ads’nin sunduğu bu özellik, kullanıcıların dijital reklam için ayırması gereken bütçeyi net biçimde belirleyebilmesine olanak tanır. Bu şekilde Google Ads üzerinden verilen reklamlar sayesinde, oldukça makul bütçeler sayesinde reklam verilerek etkileşim kazanılır.
Dijital reklamcılık için Google Ads kullanmak isteyen reklam verenlerin seçebileceği üç farklı teklif opsiyonu mevcuttur. Bu teklifler; gösterim başına maliyet, tıklama başına maliyet ve etkileşim başına maliyettir. Söz konusu teklifler, aşağıdaki tabloda ifade edilmiştir:
Teklifler | Ücretlendirme |
Tıklama Başına Maliyet | Reklam veren tarafından verilen reklama kullanıcının tıklamasıyla birlikte ücretlendirme uygulanır. |
Gösterime Başına Maliyet | Reklam gösterme sayısı üzerinden ücretlendirme yapılır. |
Etkileşim Başına Maliyet | Kullanıcı, reklam verenin reklamına tıklayarak belirli bir işlem gerçekleştirdiğinde ücretlendirme uygulanır. |
Google Görüntülü Reklam Türleri Nelerdir?
Google Display Netword reklam, bir diğer adıyla Görüntülü reklam ağı; reklam veren kişilerin, Google ile anlaşmalı web sitelerinde görsel içeriklerle reklam yayınlanmasına olanak tanıyan, oldukça etkili sonuçlar veren ve tüm bu reklam faaliyetine karşılık son derece makul bir bütçe gerektiren dijital reklam servisidir. Google görüntülü reklamlar üzerinden verilen reklamlar, reklam veren tarafından sunulan içeriklere ilgi gösteren Google kullanıcılarına gösterilir ve bu sayede güçlü bir etkileşim elde edilir.
Düşük bütçeli yüksek etkileşimli bir reklam servisi olan Google Görüntülü Reklam Ağı; dönüşüm oranı açısından değerlendirildiği takdirde, alternatif reklam servisleriyle kıyaslandığı takdirde en verimli reklam servisidir. Bu reklam aracının sunduğu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, hedef kitle ile etkileşim kurmak ve hedef kitle açısından ulaşılabilir olmak için tercih edilebilecek en doğru reklam aracının Görüntülü reklam Ağı olduğunu ifade etmek, yanlış olmayacaktır.
İşletme/firma/marka bilinirliğini artırmak, dijital prestiji yükseltmek ve bu sayede ticari hedefleri erişilebilir kılmak isteyen web siteleri tarafından yoğun rağbet gösterilen Google Görüntülü Reklam Ağı; duyarlı reklamlar, duyarlı görüntülü reklamlar, yüklenen görüntülü reklamlar ve lightbox reklamlar olmak üzere dört farklı şekilde kategorize edilir. Google Görüntülü Reklam Ağı başlığı altında incelenen dört farklı reklam türüne ilişkin genel bilgiler, aşağıda yer alan tabloda ifade edilmiştir:
Reklam Seçenekleri | İşlev |
Duyarlı Reklamlar | Şekil ve boyut yönleriyle ayarlanabilir nitelikteki reklamları ifade eder. Bu reklam türünün en önemli artısı; şekil ve boyut yönünden ayarlanabilen reklamlara olanak tanıması sayesinde, reklamların nerede görüntülendikleri açısından esne olmalarıdır. |
Duyarlı Görüntülü Reklamlar | Google Görüntülü Reklam Ağının varsayılan reklam türüdür. |
Yüklenen Görüntülü Reklamlar | Reklam verence talep edilen özellikleri karşılaması için tamamen reklam verence oluşturulan reklamlardır. |
Lightbox Reklamlar | Duyarlı tasarıma sahiptirler. Belirli bir resim veya video içeren, tıklanıp genişletilebilen kartlar biçimindeki reklam türüdür. |
Görüntülü Reklam Ağı Nasıl Çalışır?
Google Görüntülü Reklam Ağı; işletme/firma/markalarca hedeflenen Google kullanıcıları ile etkileşim kurmak adına, reklam verene birçok seçenek sunar. Google tarafından sunulan bu opsiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
- Anahtar kelime hedefleme,
- Konu hedefleme,
- Yerleşim hedefleme,
- Yakın ilgi alanı kitlelerini hedefleme,
- Pazardaki kitle hedeflemesi,
- Benzer kitle hedeflemesi,
- Demografi hedefleme,
- Coğrafi hedefleme,
- Gün ve saat hedefleme,
- Cihaz hedefleme
- Dil hedefleme,
- Tarayıcı hedefleme.
Görüntülü Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?
Ekonomik bir bütçe ayırarak son derece etkili sonuçlar vermek isteyen işletmeler için en ideal dijital reklamcılık servisi olan görüntülü reklam kampanyası, aşağıda sıralan adımların takip edilmesiyle birlikte oluşturulabilir:
- Google Ads hesabınızı açın.
- Kampanyalar sekmesine erişin.
- “Kampanya Oluştur” seçeneğine tıklayarak GDN (Google Display Network) reklamları oluşturabilirsiniz.
- Google, reklam verme nedeninizi öğrenmek adına bir soru sorar ve sorulan soruya vereceğiniz yanıta göre en uygun reklam modellerini önerir.
- Ekrana gelen reklam modelleri arasından “Görüntülü Reklam Ağı” modelini seçin.
- Konum ve dil hedefleme ayarlarını yapın.
- Teklif seçeneğini belirleyin.
- Görüntülü Reklam Ağı kampanyası için bütçe belirleyin ve ilave ayarları yaparak reklam verme sürecini tamamlayın.
Hedeflemeler ve ayarlamalarda dikkatli ve özenli seçimler yapmanız, reklam kampanyasından umduğunuz yararın elde edilmesi adına son derece önemlidir.